Kleine trigger roept trauma op van 20 jaar geleden

Ruim 20 jaar geleden is het, dat Rudger een motor ongeluk heeft gehad tijdens zijn vakantie in het buitenland. Hij had zo'n beetje al zijn botten gebroken en moest daarom lange tijd plat in het ziekenhuis bed blijven liggen. Om longontsteking te voorkomen kreeg hij dagelijks een apparaat op zijn mond waarin hij moest blazen. Hij kon het slijm in zijn longen daardoor ophoesten, wat zijn longen schoon hield. 


Hij kon dat goed aan, tot die ene keer dat hij het gevoel had dat hij stikte!! Hij wilde het kapje afdoen, maar de verpleegkundige duwde het terug op zijn mond. Zij deed alsof zij hem niet begreep (buitenlands ziekenhuis). PANIEK bij Rudger! Wat voelde hij zich alleen!!
Juist dit moment borrelt nu omhoog als hij in de tandartsstoel ligt. Getriggerd door het moment van paniek in het ziekenhuis, ruim 20 jaar geleden. Hij heeft dit als trauma opgeslagen, maar tot nu toe altijd redelijk onder controle kunnen houden. Dat is nu voorbij. Hij beleeft opnieuw het moment van toen als de zuiger aangaat bij de tandarts. Het is hetzelfde GELUID als TOEN, wat NU zijn angst veroorzaakt.


Samen gaan we naar de beleving die hij NU heeft bij het moment van paniek, ruim 20 jaar geleden. Het plaatje, GELUID, het gevoel en de gedachten neutraliseert hij zelf met behulp van de vragen die ik hem stel.
Dan plopt er nog iets op: die zuster die hem niet begreep, maar hij achteraf op de gang hoorde praten tegen een collega, waaruit bleek dat zij hem wel begrepen had.
Dat had hem diep geraakt! 


Ook dat pakt hij aan. Hij doet de deur dicht van zijn kamer, zodat hij niet meer kan horen wat er gezegd wordt op de gang. Op die manier heeft hij er geen last meer van. Dat lucht op, het is weg!
4 Weken later ondergaat Rudger 2 behandelinegn bij de tandarts. De eerste verloopt prima. De tweede behandeling, waar weer een "groot plastic ding" aan te pas komt, maakt dat hij weer even herinnerd wordt aan toen.....hij neemt de regie; even 5 minuten pauze, en dan kan de behandeling weer rustig verder gaan.


#MatriXmethode #neutraliseren #eigenregie

tandarts-patint-tandheelkundejpg