Mama, mijn hoofd zit zo vol


☆ MAMA, MIJN HOOFD ZIT ZO VOL☆

Bovenstaande zin was de druppel voor moeder. Ze zag al langer dat Fleur(8) aan het worstelen was. Haar ouders zijn een aantal jaar geleden gescheiden en daar zou ze wel eens last van kunnen hebben, dacht moeder. Dus ze besloot hulp te in te schakelen.
Wat zou er allemaal in haar bolletje omgaan.....

Fleur kwam bij mij. Ze wilde graag aan de slag, want het gevoel van het volle hoofd was echt heel vervelend voor haar.

Ik vroeg Fleur of ze zou kunnen tekenen wat er allemaal in haar hoofd zat. Dat kon Fleur wel! Ze begon meteen, met stiften, want dat vond ze fijner dan potloden.

Ze tekende een mooi hoofd en begon daarbinnen de letters van het alfabet te schrijven, allemaal door elkaar. Daarna schreef ze de cijfers tussen alle letters door. "Kijk", zei Fleur, "alles staat door elkaar, ik word er gek van!"

Dat snap ik. Ik vroeg haar hoe ze graag zou willen dat haar hoofd zou werken en hoe dat eruit zou zien. Dat wist Fleur ook meteen! Ze begon weer te tekenen.....
Háár hoofd, met daarbinnen een plekje voor de getallen, keurig op een rijtje. En een plekje voor de letters, zodat ze niet meer door elkaar konden gaan.

Wat ontzettend goed van haar! Ze wist zo goed hoe het handig was voor haar. Samen met mij heeft ze het in haar hoofd kunnen maken zoals ze het zelf graag zou willen. Zo mooi, die eigen regie.

En..... haar hoofd zat niet vol met zware beladen onderwerpen, zoals misschien verwacht. Maar met basisinformatie
(letters en cijfers) die niet goed was opgeslagen.

Fleur hield steeds zelf de regie en dat maakt dat ze haar hoofd nu in heeft kunnen richten zoals ze zelf wilde en goed bij haar past. Zo kan ze ook nieuwe informatie steeds geordend op slaan en terug vinden.